вторник, ноември 29

Вкусна лесна бърза ябълкова торта (без печене)


Докато все още се намират български ароматни ябълки с удоволствие продължавам да импровизирам и да ги добавям в интересни рецепти. Е тази е особено вкусна. И лесна. И бърза. Особено след една нощ в хладилника… ммм… вкусотия :)



Продукти:
  • 700 гр настъргани ябълки
  • сокът от половин лимон
  • 2 пакета обикновени бисквити
  • 50 гр стопено масло
  • 100 гр стафиди (смес от тъмни и светли)
  • 100 гр орехи
  • 1 с.л. пудра захар
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. Марсала (ром или друго десертно вино)
 Крем
  • 400 гр заквасена сметана, извадено от хладилника 1-2 ч предварително
  • 50 гр меко масло
  • 40 гр пудра захар
 Настъргваме ябълките, слагаме да се отцедят, поръсваме с лимоновия сок за да не потъмнеят.
Натрошаваме бисквитите, добавяме към тях натрошените орехи, стафидите, маслото, канелата и захарта. Разбъркваме добре, прибавяме настърганите ябълки. Разбъркваме добре.

Изсипваме сместа във форма с падащо дъно (Ø ~22см), заглаждаме.

Разбиваме мекото масло на пухкав крем, добавяме разбитата сметана, добавяме пудрата захар. Разбиваме докато захарта се разтопи.

Изсипваме върху бисквитено-ябълковия блат. Покриваме с прозрачно фолио и прибираме в хладилник. Трябва да престои поне 4-5 часа.
Очарование от първата хапка :)
 

понеделник, ноември 28

Галет с тиквички и моцарела

Наскоро започнах да правя тесто за галети. Много е приятно за работа. В комбинация с тиквички и моцарела става много приятна закуска или вечеря.

Продукти:
  • 200 гр брашно
  • 100 гр студено масло нарязано на кубчета
  • щипка сол
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 яйце (разбито)
  • 4 с.л.ледена вода или студено мляко
  • 2 тиквички
  • 2 топки моцарела
  • мащерка
 Смесваме брашното със солта. Добяваме маслото, стриваме бързо до получаване на ситни маслени трохи. Правим кладенче, в което изсипваме разбитото яйце, лимоновият сок, кора, водата (или студеното мляко). Бързо замесваме тесто, което събираме на топка, увиваме в прозрачно фолио и прибираме в хладилник за 15-30 мин.

Загряваме фурната на 180 С (160 С с вентилатор).
Масленото тесто разстиламе в тавичка (Ø ~28 см), покрита с хартия за печене, оформяме борт. Обелените и нарязани на кръгчета тиквички подреждаме върху кората. Разпределяме отгоре нарязаната на филийки моцарела. Слагаме мащерка отгоре. Запичаме до златисто.
Приятно ароматно и вкусно печиво :) Да ви е сладко!

неделя, ноември 20

Apple & Quince Pie – Сладкиш с ябълки и дюли


Харесвам линцер сладкишите, френското маслено тесто, олекотено с брашно от бланширани бадеми. Импровизирах и се получи този сполучлив сладкиш, много вкусен, ароматен и приятен. А и е идея как да се оползотвори пюрето от ябълки и дюли.

Продукти:
  • 150 гр брашно
  • 50 гр наситнени бланширани бадеми
  • 100 гр студено масло нарязано на кубчета
  • щипка сол
  • щипка канела
  • 1 с.л. лимонов сок и кора
  • 1 яйце (разбито)
  • 1 ч.л. Марсала (ром или друго десертно вино)
  • 1 ч.ч. пюре от ябълки и дюли
Смесваме брашното с наситнените бадеми, солта и канелата. Добяваме маслото, стриваме бързо до получаване на ситни маслени трохи. Правим кладенче, в което изсипваме разбитото яйце, лимоновият сок, кора, алкохолът. Бързо замесваме тесто, което събираме на топка, увиваме в прозрачно фолио и прибираме в хладилник за 15-30 мин.

Загряваме фурната на 180 С (160 С с вентилатор).
Отделяме 2/3 от масленото тесто, разстиламе в тавичка (Ø ~28 см), покрита с хартия за печене, оформяме борт.

Изсипваме плодовото пюре, заравняваме повърхността. От останалата 1/3 тесто оформяме фитили за украса.

Печем около 30 мин (коричката трябва да е хрупкава с приятен кафеникав цвят). Оставяме 10 мин да се охлади. Изваждаме от формата с поръсваме с пудра захар.

Много ароматен есенен сладкиш.

събота, ноември 19

Yummy Apple & Quince Puree – Пюре от ябълки и дюли


Дюлята ми е много любим плод. Компотите от дюли на баба ми са лековит спомен от детството – сладък еликсир, съчетаващ ароматния плод и тайнствения дъх на индрише. Вярно, пиех компоти, когато се разболявах (а като дете с проблемни сливици боледувах често).

Дюлите са известни като един от най-полезните плодове. Пелтета, компоти, сладка, мармалади… След приготвянето на една традиционна есенна доза пелте остава много от дъхавия сварен плод на дюлите. Така реших да ги оползотворя. Много сполучлив вариант за пюре, което е достатъчно гъсто след като изстине и може да бъде чудесен пълнеж за различни десерти.

Прецених, че за мен най-подходящ вариант е ябълките с дюлите да са 50/50. Другите добавки, аромати са по желание.

Продукти:
  • 600 гр. почистени, обелени и нарязани на кубчета ябълки
  • 600 гр. сварени почистени дюли
  • 80 мл. вода
  • ¾ ч.л. канела
  • 2-3 с.л. мед
  • 1 с.л. кафява захар
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 капачка десертно вино Марсала
Ябълките се заливат с водата и се задушават за 15-20 минути, докато омекнат. Бъркаме леко от време навреме, за да не загорят, добавят се дюлите. Пасираме на пюре.

Пюрето връщаме в тенджерата, добавяме канелата, меда и захарта, Марсалата. Слагаме на умерен огън за 5-10 минути, докато пюрето се сгъсти. Разбъркваме периодично.

Пюрето се оставя да се охлади, ароматизираме с листенце индрише.

Напълних голям буркан с импровизирания ароматен мармалад. 

неделя, ноември 13

Orange cake … или Сполучлив кекс с портокал и шоколад

Портокал и шоколад – класическа любима комбинация. Свещи, горещ шоколад, кекс, че дори и козметичен крем с популярния аромат винаги привличат вниманието ми.

Особено когато и студено отвреме-навреме ми се отваря глад за… кекс с аромат на портокал, ама да има и шоколад и най-добре да е двуцветен :) Ако и вие понякога имате такива портокалово-шоколадови желания – този кекс ще ви допадне.

Много сполучлив, не оцеля до вечерта. Аз го подхванах още от закуска :)
Дори по думите на очевидец едно улично коте, почерпено с парченце от този кекс замъркало с благодарност. А те котетата, пък било то и улични, са разбирачи :)

Продукти:
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 яйца
  • ½ ч.ч. олио
  • ½ ч.ч. гъст айран
  • сокът от половин портокал
  • кората на 1 портокал, настъргана
  • 2 ч.ч. брашно
  • ¾ пак. бакпулвер
  • ¼ ч.л. сода
  • ½ черен шоколад
  • 1 ч.л. какао
  • орехи
  • масло и брашно за намазване и поръсване на формата за кекс
 Загряваме фурната на 180 С (160 С с вентилатор)

Разбиваме с миксер яйцата и захарта, докато станат на гъст крем. Добавяме олиото, продължаваме да разбиваме, постепенно на струйка добавяме айрана в който сме разтворили содата, добавяме сока от портокала.

Брашното пресяваме с бакпулвера, добавяме към сместа, разбиваме. Накрая прибавяме портокаловата кора.

Намасляваме и набрашняваме форма за кекс. Изсипваме 2/3 от сместа. Отгоре нареждаме орехи.

Останалата 1/3 от кексовото тесто смесваме с какаото.  Изсипваме във формата. Отгоре поръсваме с парченцата шоколад. Печем около 30 мин или докато клечка забита в кекса излезе суха. 
Вадим от фурната, оставяме 10 мин да се поохлади във формата, обръщаме върху решетка и оставяме да се охлади напълно.

Ммм.. портокалово :)

неделя, ноември 6

Сливов сладкиш

Сливите са чудесен плод за сладкиши. Пускат прекрасен червен сок, ароматни са и вкусни. Тази година сякаш имаше по-малко сливи.. български, аз такива обичам. Изобщо винаги, когато имам възможност, се старая плодовете и зеленчуците, които купувам да са български. Докато се усетя, обаче, на пазара останаха само от вносните едри гиганти, които сурови не харесвам толкова.
 Желанието ми за сливов сладкиш понякога е толкова голямо, че дори липсата на български сливи трудно би ме спряло. 
 В блога на Чадейка открих чудесно решение. Този сладкиш е лесен, вкусен и сполучлив, много приятна компания за чаша ароматно кафе или чай.
 Продукти: 
  • 200 гр масло
  • 125 гр захар
  • 4 яйца
  • 200 гр брашно
  • ½ ч.л. бакпулвер
Загряваме фурната на 200С (180С с вентилатор).
Маслото разбиваме със захарта. Добавяме едно по едно яйцата, като всяко следващо добавяме след като се усвои напълно предното. Прибавяме брашното, разбиваме на ниска скорост до гладкост.

Почистваме сливите от костилки, разрязваме на половинки (ако са от големи – на четвъртинки).

В намаслена и набрашнена форма (диаметър Ø~ 25 см), изсипваме тестото, подреждаме сливите, притискайки в тестото. Поръсваме с пудра захар.
Печем 45 минути, проверяваме готовността с клечка. Оставяме сладкиша напълно за изстине.
Слънчев сладкиш за есенните дни :)

вторник, ноември 1

Old Story… или руската торта "Полет"

Има рецепти с много много стара история. Обикновено или са драгоценни семейни рецепти-съкровища, предавани от уста на уста и преписвани от тетрадка в тетрадка или са рецепти, за които само сме чували… Например - татко ми някога ял уникална шоколадова торта в сладкарница, която вече отдавна не съществува на преименувана преди десетилетия улица. А пък сладкарският крем от едно време, по думите на очевидци-дегустатори, нямал аналог в наши дни, защото маслото вече не е същото. Тези цитирани ястия (най-често сладкиши) са като Светия Граал за мен – само съм слушала за тях, а блясъкът в очите на разказвача ме кара само благородно да завиждам за гурме-магическия транс в който той/тя изпада.

Нямам ясен детски спомен кога за пръв път чух за торта Полет (името на руски и български съвпада като изписване). Но за мен тази торта е легендарна. Слушала съм десетки пъти в каква кутия се е продавала в Москва, как имала вкус, който няма аналог с нищо друго, как е крехка, характерна като вкус и т.н…


Преди време реших, че скоро ще настъпи моментът да намеря рецептата и да се престраша да у приготвя. За щастие попаднах и на великолепния руски блог на Ирина Чадеева, която е намерила и книга с рецептата на торта Полет по тогавашния руски държавен стандарт. Запретнах ръкави, леко намалих захарта и с моя рошав помощник в кухнята се приготвихме за Полет…
 
Струваше си… и вълнението, и търпението, и чакането… тортата за мен бе нетипична – свикнала съм пандишпанови блатове и пълнеж ала чиййз или шоколадов крем. Но това е нещо различно… авиационно, прелитащо… най-малкото поне си струва някой път да се опита :) Върви с чаша горчиво кафе, неподсладено капучино или най-вече с чаша класически черен чай.

Продукти
Тесто
  • 130 гр сурови фъстъци
  • 170 гр белтъци (около 5 бр от средно големи яйца)
  • 300 гр пудра захар 
 Крем
  • 1 жълтък
  • 100 мл мляко
  • 160-180 гр пудра захар
  • 200 гр масло
  • 1 с.л. коняк (или друго десертно вино)
  • 1\2 ч.л. какао
Загряваме фурната на 180С (160С с вентилатор)
130 гр фъстъци изпичаме за 15 мин, почистваме от люспите, намачкваме и охлаждаме.

Намаляваме фурната на 100С (80С с вентилатор)
За блатовете – 170 гр белтъци разбиваме до т. нар. твърди върхове. Добавяме пудрата захар, продължаваме да бием около 7-8 минути до получаване на плътна маса.

1 супена лъжица от белтъчената маса отделяме за целувки-декорации. Към останалата смес добавяме фъстъците, внимателно разбъркваме. Отделяме 1 супена лъжица от белтъчено-фъстъчената смес (също за украса и "тестер" за готовността на блатовете).

Подготвяме тавата на фурната и още една форма. На 2 парчета хартия за печене рисуваме по 1 кръг с диаметър 25 см, обръщаме хартията с рисунката надолу (за да не се отпечата моливът върху блатовете), разпределяме поравно останалата белтъчено-фъстъчена смес (дебелина около 1 см). Така имаме подготвени 2 кръгли блата. На останалото по хартията свободно място оформяме няколко целувки (от отделената смес без фъстъци) и няколко лентички от отделената белтъчено-фъстъчена смес (тези парченца ще помогнат да разберем дали са опечени блатовете – просто като отчупваме от тях парченце, а не от блата. След това натрошените парчета се използват за украса на бортовете на тортата). Печем на 100 С около 2 часа, първият час не отваряме вратата на печката, после следим внимателно. 
 Блатовете трябва да са твърди, лесно да се отделят от хартията. При необходимост сменяме нивата на тавите. Охлаждаме напълно.

За крема смесваме жълтъка с млякото. Добавяме захарта, слагаме на котлона, щом кипне бъркаме постоянно и варим няколко минути. Сиропът трябва да се сгъсти. Преливаме в купа и охлаждаме до стайна температура.

Маслото разбиваме с миксер на крем, добавяме малко-по-малко от сиропа, постоянно бъркаме с миксер, накрая добавяме коняка. 1 супена лъжица от крема разбъркваме с какаото.

Сглобяваме тортата (блат-крем-блат-крем), украсяваме с целувките, остатъците от крема, намазаните с крем бортовете облепяме с натрошените белтъчено-фъстъчени парченца.

Охлаждаме тортата в хладилник минимум 1 час. 


PS: Характерен вкус, който си струва да се опита :)