сряда, декември 21

Соленки


Всеки търси най-сполучливата рецепта, проверена, изпитана, с винаги успешен резултат. Дори понякога откриваме книги, блогове, предавания на Майстори на кулинарното изкуство, при които „няма грешка” – каквото да приготвиш под тяхната веща инструкция се получава.

Такъв признат авторитет за мен е Пенка Чолчева. Книгите й са истинска наслада и улеснение, както за начинаещи, така и за „напреднали” кулинари-аматьори. Май имам почти всичките й книги, признавам, често си ги чета просто за удоволствие.
Приядоха ми се соленки – приготвих по една от нейните рецепти, леко добавих аромат и се получиха прекрасни.

Опитайте – вкусни, лесни, ароматни…

Продукти:
  • 1 чаша мазнина (имах мас и малко масло)
  • 1 чаша натрошено сирене
  • ½ чаша кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. стрит сух босилек
  • брашно за тесто, удобно за разточване
  • 1 яйце за намазване
  • ленено семе, сусам за поръсване
 Фурната загряваме на 180 С (160 С с вентилатор)

От продуктите замесваме тесто, удобна за разточване. Разделяме тестото на 2 топки. Всяка питка точим на кора с дебелина ½ см.

Режем с нож пръчици 8–10 см дълги и широки 1½ см. Нареждаме ги в застлана с хартия за печене тава, мажем с яйце, ръсим с ленено семе или сусам и печем до зачервяване.
 Приятни вкусни и лесни за приготвяне :)


събота, декември 10

Щрудел с ябълки

Щруделите са истинска феерия от вкусове – с ябълки, орехи, захар.. или с вишни, череши… вкусотия! Този щрудел е много сполучлив и изключително хрупкав. Докато ви се намират ябълки – грабвайте корите за баница :)
Продукти
5-6 обелени и настъргани ябълки
1 с.л. грис
1-2 шепи стафиди (бели и тъмни)
1-2 шепи накълцани орехи
пакет фини кори за баница
85 гр разтопено масло


Загряваме фурната на 180 С (160 С с вентилатор)
При настърганите ябълки слагаме стафидите и лъжицата грис, разбъркваме добре.
Разстиламе корите за баница. Първата намазваме с масло и поръсваме с кафява захар. Отгоре слагаме втора кора, намазваме с масло. Поръсваме с орехите.
Слагаме отгоре третата кора, намазваме с масло и сипваме от ябълковата плънка. Навиваме на руло, намазваме отгоре с масло, слагаме в тавичка.

Процедираме така докато ни свърши плънката. На мен ми се получиха две големи рула. По желание можем да навием рулата и в кръг.

Печем до хрупкава коричка. Вадим от фурната и поръсваме с пудра захар.

понеделник, декември 5

Чебуреки или тънки хрупкави мекички с месна плънка


Чебуреките са традиционно ястие много любимо в руската кухня и в нашето семейство са на особена почит :)

Наподобяват мекички, с плънка, която традиционно е месна. Много ароматни, вкусни и сочни. Приготвянето не отнема чак толкова време, а резултатът са ароматни мекички с плънка.

Продукти:
тесто
  • 4 чаши брашно (чаша от 250 мл)
  • 320 мл вода
  • 1 с.л. водка
  • 1 яйце
  • 2 с.л. олио
  • ½ ч.л. сол
 плънка
  • 700 гр кайма
  • 2-3 средни глави лук
  • 1 чаша гъст айран
  • подправки
Първо приготвяме тестото. Кипваме водата с олиото и солта. Щом сместа заври добавяме ½ чаша брашно, изключваме котлона, бъркаме енергично и внимателно за да няма топченца неразтворено брашно. Охлаждаме до стайна температура. Добавяме яйцето и водката, бъркаме енергично. Постепенно добавяме останалото брашно, замесваме тесто. Ако тестото лепне, добавяме още брашно. Оставяме да втаса минимум 1 час (по време на втасването премесваме веднъж).

За плънката – режем на много ситно лука, добавяме подправките и ги претриваме заедно. Добавяме в каймата. Смесваме добре, добавяме айрана. Хубаво разбъркваме.

От втасалото тесто откъсваме парченца колкото топчета за пинг-понг, всяко топче разточваме на кръгче с дебелина 1 мм. В едната половина слагаме от плънката, внимателно подравняваме, покриваме с другата половина тесто. Внимателно потупвайки изкарваме въздуха, притискаме края, с помощта на чинийка прокарваме по края, изрязвайки и запечатвайки чебурека.

Пържим до златисто от всяка страна. Вадим на домакинска хартия. Хапваме ги горещи и хрупкави :), но са също вкусни и като постоят, просто стават по-меки. От тази доза ми се получиха 20 чебурека.

Мнооого вкусни и приятни за хапване, може и в компанията на чаша айран :)))