петък, април 17

Елда със зеленчуци и пилешко на фурна

*За бързите семейни вечери... В изолация

Има фраза, която е способна да изкара почти всяка дама от обувките й, независимо дали са финни токчета, кецове или кроксове. "Всичко е въпрос на организация"... Завеса, туш, вакуум и миг безвремие, в което застива жена, жонглиращата между битовизма и професионалните предизвикателства, задълженията си на съпруга, майка, главен готвач в семейството, хигиенист на постоянен договор у дома и проч.

Няма такава организация, какво е организация, къде се купува тази така дефицитна стока... Има усилия, проби-грешки и напасване в бегли опити да нахвърляме деня и ролята си в него. 

В период на масова изолация в домашни условия е малък организиращ се емоционален хаос. Наред с фазите на "страх и недоумение", "е, най-после имам време за..." и "май морето тая година ще е на терасата, за който я има", с тежка кубинка нагазва ежедневието с неговите микро и макро задачи за решаване. Вечерите и то бързите такива са едни от тях. 

Елда с пилешко и зеленчуци на фурна


- елда, колкото пътно да покрие дъното на тавата
-‌ киноа "за цвят" (може да се пропусне)
-‌ зеленчуци по избор (тиквички, моркови, лук)
-‌ пилешко месо
-‌ мазнина за поръсване
-‌ подправки

Сипвате суха елда (само елда или смес с киноа, или само ориз, или ориз и малко червена леща) да покрие плътно дъното на тавата, поръсвате с вегета. Отгоре се нарязват зеленчуци (каквито имате, в случая тиквички, лук червен, моркови), пак поръсвате с подправка и олио (мазнина по избор). Отгоре слагам пилешко нарязано на хапки (предварително съм го поръсила с лимон за да се маринова, но може и директно да се добави).

Разбърквате рехаво и сипвате вода да покрие.

Пече се на 180 градуса горен-долен реотан (160 градуса с вентилатор) докато изври водата, течността се поема от зърнените.

Бързо и без "баене" около печката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар