Кюфтенца с телешка кайма и нахут в доматен зеленчуков сос на фурна
- телешка кайма
- консерва сварен нахут
- вегета, подправки на вкус
- доматен сос със зеленчуци*
Телешката кайма се омесва с отцедения нахут, подправки и малко вода за еднородна смес. Ползвам пресата за пюре за по-лесно. Оформям кюфтета и ги слагам в леко намазнена тава.
Запичам леко на 200 градуса за 15 минути и добавям зеленчуковия сос. Разреждам с гореща вода, като сипвам до средата на височината на кюфтетата.
Печем до редуциране на течността.
* За соса
Сосът в този случай е обиране на наченати буркани лютеница, доматено пюре, захар, черен пипер и сол на вкус. Добавих нарязани тиквички, моркови, зелени маслини и лук, разредих сместа с вода. След като извря част от течността, прехвърлих горещия сос в буркани и оставих да изстиват с капачката надолу (за да се вакуумират). Получиха ми се два буркана, за тази рецепта използвах един буркан от 480мл.
Няма коментари:
Публикуване на коментар