Пълнозърнестите изделия много ги уважавам, имат изключително
приятен за мен ненатрапчив ядков дъх. И сладки и солени дават възможност да се
разнообразим в кухнята.
Палачинките са много сполучливи, част от тях замразих във
фризера. Като ми се дояде – винаги имам под ръка. Тези тук направих с плънка и
са по-богати, с два вида плънка – месна и вегетарианска и сос Бешамел, като за
основно ястие.
Продукти
- 2 яйца
- 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- бяло брашно ок. 1 ч.ч., останалото до постигане на нужната консистенция
- мляко (първоначално около 1-1.5 ч.ч.)
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 с.л. кафява захар
- 1 ч.л. ванилия (по желание)
- 50 гр разтопено масло
Плънка 1:
- 500 гр прясно смляна телешка кайма
- 1 глава ситно нарязан лук
- 2-3 с.л. доматена салца, кетчуп, пресни домати или доматен сос
- сол, черен пипер
- ¼ ч.л. канела
- други подправки на вкус
Плънка
2:
- 1 глава нарязан на полумесеци лук
- моркови нарязани на лентички
- тиквички нарязани на лентички
- 1 с.л. кафява захар
- сол на вкус
- чубрица на вкус
Допълнително:
- триъгълничета топено сирене (слагам по 1/3 триъгълниче на палачинка), царевица
- кашкавал за поръсване
- магданоз за поръсване
Сос Бешамел
- 40 г масло
- 2 с.л. брашно
- 2 ч.ч. прясно мляко
- сол, черен пипер на вкус
- настъргано индийско орехче - 1/4 ч.л.
За пълнозърнестите палачинки.
Яйцата разбиваме с тел, добавяме брашно около чаша, солта,
бакпулвера и захарта. Разтопяваме маслото и го изливаме в сместа. Разреждаме с
млякото, водата. Добавяме брашно и течност до получаване на гъста консистенция
на боза. Прибавяме ванилията, ако сме решили да сложим.
Изливаме от сместа по 2/3 черпак на палачинка в добре загрят
тиган.
За плънка 1. Каймата задушаваме в тиган, добавяме лука. Щом
омекне лукът, добавяме доматената салца/кетчуп/сос и добавяме подправките.
За плънка 2. Задушаваме лука в масло, добавяме захарта. След
това добавяме морковите и тиквичките, подправяме.
За соса. Правим светла запръжка от маслото и брашното.
Сгорещете млякото и го налейте наведнъж в брашното. Бъркайте енергично с телена
бъркалка до получаване на гладък сос. Щом се сгъсти, добавете индийско орехче,
сол и черен пипер.
Загряваме фурната на 200 С (180 С с вентилатор).
Всяка палачинка завиваме с избраната плънка, слагаме по 1/3
триъгълник топено сирене. Нареждаме палачинките в тава, заливаме със соса
Бешамел. Поръсваме с царевица и кашкавал, запичаме до златисто. Щом е готово вадим от
фурната и му даваме 10 мин да си „почине”. Поръсваме с магданоз и поднасяме.
Приятно хапване!
Няма коментари:
Публикуване на коментар