вторник, август 21

Пълнозърнести палачинки с 2 вида плънка и сос Бешамел


Пълнозърнестите изделия много ги уважавам, имат изключително приятен за мен ненатрапчив ядков дъх. И сладки и солени дават възможност да се разнообразим в кухнята.

Палачинките са много сполучливи, част от тях замразих във фризера. Като ми се дояде – винаги имам под ръка. Тези тук направих с плънка и са по-богати, с два вида плънка – месна и вегетарианска и сос Бешамел, като за основно ястие.

Продукти
  • 2 яйца
  • 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • бяло брашно ок. 1 ч.ч., останалото до постигане на нужната консистенция
  • мляко (първоначално около 1-1.5 ч.ч.)
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 ч.л. ванилия (по желание)
  • 50 гр разтопено масло

Плънка 1:
  • 500 гр прясно смляна телешка кайма
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • 2-3 с.л. доматена салца, кетчуп, пресни домати или доматен сос
  • сол, черен пипер
  • ¼ ч.л. канела
  • други подправки на вкус
 Плънка 2:
  • 1 глава нарязан на полумесеци лук
  • моркови нарязани на лентички
  • тиквички нарязани на лентички
  • 1 с.л. кафява захар
  • сол на вкус
  • чубрица на вкус

Допълнително:
  • триъгълничета топено сирене (слагам по 1/3 триъгълниче на палачинка), царевица
  • кашкавал за поръсване
  • магданоз за поръсване

Сос Бешамел
  • 40 г масло
  • 2 с.л. брашно
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • сол, черен пипер на вкус
  • настъргано индийско орехче - 1/4 ч.л.

За пълнозърнестите палачинки.
Яйцата разбиваме с тел, добавяме брашно около чаша, солта, бакпулвера и захарта. Разтопяваме маслото и го изливаме в сместа. Разреждаме с млякото, водата. Добавяме брашно и течност до получаване на гъста консистенция на боза. Прибавяме ванилията, ако сме решили да сложим.

Изливаме от сместа по 2/3 черпак на палачинка в добре загрят тиган.

За плънка 1. Каймата задушаваме в тиган, добавяме лука. Щом омекне лукът, добавяме доматената салца/кетчуп/сос и добавяме подправките.

За плънка 2. Задушаваме лука в масло, добавяме захарта. След това добавяме морковите и тиквичките, подправяме.

За соса. Правим светла запръжка от маслото и брашното. Сгорещете млякото и го налейте наведнъж в брашното. Бъркайте енергично с телена бъркалка до получаване на гладък сос. Щом се сгъсти, добавете индийско орехче, сол и черен пипер.

Загряваме фурната на 200 С (180 С с вентилатор).
Всяка палачинка завиваме с избраната плънка, слагаме по 1/3 триъгълник топено сирене. Нареждаме палачинките в тава, заливаме със соса Бешамел. Поръсваме с царевица и кашкавал, запичаме до златисто. Щом е готово вадим от фурната и му даваме 10 мин да си „почине”. Поръсваме с магданоз и поднасяме.

Приятно хапване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар