петък, август 24

Лесни печени кюфтета от елда


Елдата е малко странна за българския вкус и не отричам, че като дете не я долюбвах много много. После свикнах, хареса ми и не отказвам, ако ми предложат.

В Полша и Русия елдата (гречка, kasza grzyczana) пък си е традиционна гарнитура на меса със сос, закуска, често употребяван диетичен продукт.

Тези кюфтенца са много вкусни, приятни, лесни и питателни. Много ми харесват и с удоволствие ги предлагам и на хора, които по принцип не харесват елда.

Продукти
Рецептата е оттук
  • 1 ч. ч. елда
  •  2 ч. ч. вода
  • 80 г мариновани сушени домати или изкиснати за 20 мин в гореща вода сушени домати
  • 40 мл зехтин
  • 1 малка глава лук
  •  черен пипер, сол
  • подправки за месо
Елдата се вари във водата, докато набъбне и зърната се разпукнат. След което се измива и пасира до получаването на хомогенна смес. Сушените домати се нарязват на дребно. Прибавят се към пасираната елда заедно с нарязания лук и подправките.

Оформят се малки кюфтенца, подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Запичат се в предварително загрята на 180 С (160 С с вентилатор) фурна за 20-25 минути. По желание при поднасяне се гарнират с млечен сос.

Докато са горещи кюфтенцата са ронливи, не, че разчупени не са вкусни, но ако държим на външния вид е добре да ги изчакаме да поизстинат. Студени и гарнирани с прясна салата пък са чуден обяд или лека вечеря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар