Патицата... характерен вкус, липса на бяло месо, усещане за трудоемкост. Аз ще добавя - феерия за небцето, нежно топящо се в устата месо и нотка полезност. Пълнената патица с гарнитура от елда на фурна отдавна стана любимо ястие у дома.
Продукти
Крехко, топящо се в устата, 'режещо' се с лъжица патешко...
Продукти
- Патица (1800 гр)
- Вътрешностите на патицата
- Ябълка
- Сокът на половин портокал
- Подправки на вкус
- 200мл бяло вино
За гарнитурата
- 200 гр елда
- Глава лук
- 2 моркова
- 1 червена чушка
Загряваме фурната на 180С с вентилатор. Подготвяме плик за печене. Измиваме Патицата. Нарязваме вътрешностите и ябълката, заливаме с портокаловия сок. Пълним патицата. 'Зашиваме' я с клечки за зъби. Слагаме я в плика, заливаме с виното. Слагаме във фурната за около час.
За гарнитурата задушаваме лука, моркова и чушката в малко. Добавяме измитата елда. Заливаме с гореща вода или бульон, така че да покрие на 2 пръста елдата. След като заври изключваме котлона и оставяме елдата да се разпука.
Слагаме фурната на 150С без вентилатор. Изваждаме патицата в тавата, отстрани разпределяме елдата, ако има останала течност изливаме и нея. Запичаме патицата до коричка и поемане на елдата на целия сос.
Крехко, топящо се в устата, 'режещо' се с лъжица патешко...
Няма коментари:
Публикуване на коментар