събота, март 7

За патицата с много крехкост и любов

Патицата... характерен вкус, липса на бяло месо, усещане за трудоемкост. Аз ще добавя - феерия за небцето, нежно топящо се в устата месо и нотка полезност. Пълнената патица с гарнитура от елда на фурна отдавна стана любимо ястие у дома.


Продукти

  • Патица (1800 гр)
  • Вътрешностите на патицата
  • Ябълка
  • Сокът на половин портокал
  • Подправки на вкус
  • 200мл бяло вино
За гарнитурата
  • 200 гр елда
  • Глава лук
  • 2 моркова
  • 1 червена чушка
Загряваме фурната на 180С с вентилатор. Подготвяме плик за печене. Измиваме Патицата. Нарязваме вътрешностите и ябълката, заливаме с портокаловия сок. Пълним патицата. 'Зашиваме' я с клечки за зъби. Слагаме я в плика, заливаме с виното. Слагаме във фурната за около час.

За гарнитурата задушаваме лука, моркова и чушката в малко. Добавяме измитата елда. Заливаме с гореща вода или бульон, така че да покрие на 2 пръста елдата. След като заври изключваме котлона и оставяме елдата да се разпука.

Слагаме фурната на 150С без вентилатор. Изваждаме патицата в тавата, отстрани разпределяме елдата, ако има останала течност изливаме и нея. Запичаме патицата до коричка и поемане на елдата на целия сос.


 Крехко, топящо се в устата, 'режещо' се с лъжица патешко...

Няма коментари:

Публикуване на коментар