понеделник, декември 5

Чебуреки или тънки хрупкави мекички с месна плънка


Чебуреките са традиционно ястие много любимо в руската кухня и в нашето семейство са на особена почит :)

Наподобяват мекички, с плънка, която традиционно е месна. Много ароматни, вкусни и сочни. Приготвянето не отнема чак толкова време, а резултатът са ароматни мекички с плънка.

Продукти:
тесто
  • 4 чаши брашно (чаша от 250 мл)
  • 320 мл вода
  • 1 с.л. водка
  • 1 яйце
  • 2 с.л. олио
  • ½ ч.л. сол
 плънка
  • 700 гр кайма
  • 2-3 средни глави лук
  • 1 чаша гъст айран
  • подправки
Първо приготвяме тестото. Кипваме водата с олиото и солта. Щом сместа заври добавяме ½ чаша брашно, изключваме котлона, бъркаме енергично и внимателно за да няма топченца неразтворено брашно. Охлаждаме до стайна температура. Добавяме яйцето и водката, бъркаме енергично. Постепенно добавяме останалото брашно, замесваме тесто. Ако тестото лепне, добавяме още брашно. Оставяме да втаса минимум 1 час (по време на втасването премесваме веднъж).

За плънката – режем на много ситно лука, добавяме подправките и ги претриваме заедно. Добавяме в каймата. Смесваме добре, добавяме айрана. Хубаво разбъркваме.

От втасалото тесто откъсваме парченца колкото топчета за пинг-понг, всяко топче разточваме на кръгче с дебелина 1 мм. В едната половина слагаме от плънката, внимателно подравняваме, покриваме с другата половина тесто. Внимателно потупвайки изкарваме въздуха, притискаме края, с помощта на чинийка прокарваме по края, изрязвайки и запечатвайки чебурека.

Пържим до златисто от всяка страна. Вадим на домакинска хартия. Хапваме ги горещи и хрупкави :), но са също вкусни и като постоят, просто стават по-меки. От тази доза ми се получиха 20 чебурека.

Мнооого вкусни и приятни за хапване, може и в компанията на чаша айран :)))

Няма коментари:

Публикуване на коментар