вторник, ноември 29

Вкусна лесна бърза ябълкова торта (без печене)


Докато все още се намират български ароматни ябълки с удоволствие продължавам да импровизирам и да ги добавям в интересни рецепти. Е тази е особено вкусна. И лесна. И бърза. Особено след една нощ в хладилника… ммм… вкусотия :)



Продукти:
  • 700 гр настъргани ябълки
  • сокът от половин лимон
  • 2 пакета обикновени бисквити
  • 50 гр стопено масло
  • 100 гр стафиди (смес от тъмни и светли)
  • 100 гр орехи
  • 1 с.л. пудра захар
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. Марсала (ром или друго десертно вино)
 Крем
  • 400 гр заквасена сметана, извадено от хладилника 1-2 ч предварително
  • 50 гр меко масло
  • 40 гр пудра захар
 Настъргваме ябълките, слагаме да се отцедят, поръсваме с лимоновия сок за да не потъмнеят.
Натрошаваме бисквитите, добавяме към тях натрошените орехи, стафидите, маслото, канелата и захарта. Разбъркваме добре, прибавяме настърганите ябълки. Разбъркваме добре.

Изсипваме сместа във форма с падащо дъно (Ø ~22см), заглаждаме.

Разбиваме мекото масло на пухкав крем, добавяме разбитата сметана, добавяме пудрата захар. Разбиваме докато захарта се разтопи.

Изсипваме върху бисквитено-ябълковия блат. Покриваме с прозрачно фолио и прибираме в хладилник. Трябва да престои поне 4-5 часа.
Очарование от първата хапка :)
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар