Наскоро започнах да правя тесто за галети. Много е приятно за работа. В комбинация с тиквички и моцарела става много приятна закуска или вечеря.
Продукти:
- 200 гр брашно
- 100 гр студено масло нарязано на кубчета
- щипка сол
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 яйце (разбито)
- 4 с.л.ледена вода или студено мляко
- 2 тиквички
- 2 топки моцарела
- мащерка
Смесваме брашното със солта. Добяваме маслото, стриваме бързо до получаване на ситни маслени трохи. Правим кладенче, в което изсипваме разбитото яйце, лимоновият сок, кора, водата (или студеното мляко). Бързо замесваме тесто, което събираме на топка, увиваме в прозрачно фолио и прибираме в хладилник за 15-30 мин.
Загряваме фурната на 180 С (160 С с вентилатор).
Масленото тесто разстиламе в тавичка (Ø ~28 см), покрита с хартия за печене, оформяме борт. Обелените и нарязани на кръгчета тиквички подреждаме върху кората. Разпределяме отгоре нарязаната на филийки моцарела. Слагаме мащерка отгоре. Запичаме до златисто.
Приятно ароматно и вкусно печиво :) Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар