неделя, ноември 20

Apple & Quince Pie – Сладкиш с ябълки и дюли


Харесвам линцер сладкишите, френското маслено тесто, олекотено с брашно от бланширани бадеми. Импровизирах и се получи този сполучлив сладкиш, много вкусен, ароматен и приятен. А и е идея как да се оползотвори пюрето от ябълки и дюли.

Продукти:
  • 150 гр брашно
  • 50 гр наситнени бланширани бадеми
  • 100 гр студено масло нарязано на кубчета
  • щипка сол
  • щипка канела
  • 1 с.л. лимонов сок и кора
  • 1 яйце (разбито)
  • 1 ч.л. Марсала (ром или друго десертно вино)
  • 1 ч.ч. пюре от ябълки и дюли
Смесваме брашното с наситнените бадеми, солта и канелата. Добяваме маслото, стриваме бързо до получаване на ситни маслени трохи. Правим кладенче, в което изсипваме разбитото яйце, лимоновият сок, кора, алкохолът. Бързо замесваме тесто, което събираме на топка, увиваме в прозрачно фолио и прибираме в хладилник за 15-30 мин.

Загряваме фурната на 180 С (160 С с вентилатор).
Отделяме 2/3 от масленото тесто, разстиламе в тавичка (Ø ~28 см), покрита с хартия за печене, оформяме борт.

Изсипваме плодовото пюре, заравняваме повърхността. От останалата 1/3 тесто оформяме фитили за украса.

Печем около 30 мин (коричката трябва да е хрупкава с приятен кафеникав цвят). Оставяме 10 мин да се охлади. Изваждаме от формата с поръсваме с пудра захар.

Много ароматен есенен сладкиш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар