Харесвам линцер сладкишите, френското маслено тесто, олекотено с брашно от бланширани бадеми. Импровизирах и се получи този сполучлив сладкиш, много вкусен, ароматен и приятен. А и е идея как да се оползотвори пюрето от ябълки и дюли.
Продукти:
- 150 гр брашно
- 50 гр наситнени бланширани бадеми
- 100 гр студено масло нарязано на кубчета
- щипка сол
- щипка канела
- 1 с.л. лимонов сок и кора
- 1 яйце (разбито)
- 1 ч.л. Марсала (ром или друго десертно вино)
- 1 ч.ч. пюре от ябълки и дюли
Смесваме брашното с наситнените бадеми, солта и канелата. Добяваме маслото, стриваме бързо до получаване на ситни маслени трохи. Правим кладенче, в което изсипваме разбитото яйце, лимоновият сок, кора, алкохолът. Бързо замесваме тесто, което събираме на топка, увиваме в прозрачно фолио и прибираме в хладилник за 15-30 мин.
Загряваме фурната на 180 С (160 С с вентилатор).
Отделяме 2/3 от масленото тесто, разстиламе в тавичка (Ø ~28 см), покрита с хартия за печене, оформяме борт.
Изсипваме плодовото пюре, заравняваме повърхността. От останалата 1/3 тесто оформяме фитили за украса.
Печем около 30 мин (коричката трябва да е хрупкава с приятен кафеникав цвят). Оставяме 10 мин да се охлади. Изваждаме от формата с поръсваме с пудра захар.
Много ароматен есенен сладкиш.
Няма коментари:
Публикуване на коментар