събота, ноември 19

Yummy Apple & Quince Puree – Пюре от ябълки и дюли


Дюлята ми е много любим плод. Компотите от дюли на баба ми са лековит спомен от детството – сладък еликсир, съчетаващ ароматния плод и тайнствения дъх на индрише. Вярно, пиех компоти, когато се разболявах (а като дете с проблемни сливици боледувах често).

Дюлите са известни като един от най-полезните плодове. Пелтета, компоти, сладка, мармалади… След приготвянето на една традиционна есенна доза пелте остава много от дъхавия сварен плод на дюлите. Така реших да ги оползотворя. Много сполучлив вариант за пюре, което е достатъчно гъсто след като изстине и може да бъде чудесен пълнеж за различни десерти.

Прецених, че за мен най-подходящ вариант е ябълките с дюлите да са 50/50. Другите добавки, аромати са по желание.

Продукти:
  • 600 гр. почистени, обелени и нарязани на кубчета ябълки
  • 600 гр. сварени почистени дюли
  • 80 мл. вода
  • ¾ ч.л. канела
  • 2-3 с.л. мед
  • 1 с.л. кафява захар
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 капачка десертно вино Марсала
Ябълките се заливат с водата и се задушават за 15-20 минути, докато омекнат. Бъркаме леко от време навреме, за да не загорят, добавят се дюлите. Пасираме на пюре.

Пюрето връщаме в тенджерата, добавяме канелата, меда и захарта, Марсалата. Слагаме на умерен огън за 5-10 минути, докато пюрето се сгъсти. Разбъркваме периодично.

Пюрето се оставя да се охлади, ароматизираме с листенце индрише.

Напълних голям буркан с импровизирания ароматен мармалад. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар