Колкото и добре човек да готви идва момент да готви за
повече от 4 човека.. И тогава трябва да прояви всякакви качества, които
принципно не са баш съществени, когато готви за по-малко хора. Първо добиваш
супер-сили - организационни, мисловни и физически. Обмисляш всичко, премисляш
кой какви диети спазва, кой какво яде/не яде, да няма алергични; рисуваш схемки
и си представяш как ще имаш Х дни за подготовка и разделяш чинно всички
заготовки по дни. Но колкото и да си планирал идеални условия те просто не се
получават, и най-често разбираш за това в последния момент. Какво се случва
обикновено – Х дни стават на „няма никакво време за нищо, ако успея да си тегля
една вода 2 минути преди да дойдат гостите ще е цяло чудо”.
Но както споменах по-горе вече имаме супер-сили, които са ни
превърнали в не-хора, така че с лека реорганизация – всички са доволни,
най-вече ние, които сме дори изкъпани (да живеят добрите безценни приятели,
които могат да го играят домакини, докато си сушим косата хахахаха).
И към същността. Имаме цел – парти за 10 човека (в случая РД).
Първо – преглеждаме всички налични изпробвани оферти, които
са подходящи, плюс сърчваме набързо в блогове/сайтове, които следим (в случая
благодаря на Йоана, Ирина, Гладната акула, Йоли, Good Food, сп. Меню).
Второ си съставяме меню и план за готвене.
Трето падат ни от небето помагачи, които правят коктейли, мият чинии и запретваме ръкави.
Пастет от сушени домати
- 400 мл вряла вода
- 80 г сушени домати
- 80 г обезкостени маслини
- 1 печена червена чушка
- 1 стрък босилек
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. зехтин
Сушените домати се заливат с водата и се оставят за
15 минути, докато омекнат. Отцеждат се като се запазват 200 мл. от водата в
която са киснали.
Пасират се всички съставки без зехтина. Пасират се
и след това се добавя зехтина и се подправя на вкус. Не сложих сол, защото
и доматите и маслините са достатъчно солени.
Песто
- 80 г мариновани в зехтин сушени домати
- 60 г сурови ядки слънчоглед
- 80 г пресен босилек
- 200 мл зехтин
- 1 скилидка чесън
- 40 г настърган пармезан
Доматите се отцеждат от зехтина. Заедно с чесъна и
босилека се пасират. Добавят се пармезана, кедровите ядки и малко от зехтина.
Отново се пасират. Докато робота работи се добавя по малко останалият зехтин.
Накрая сосът се подправят на вкус. Аз не сложих сол.
С едно тесто Крекери
и Кошнички за тарталети
- 50 г грис (6 с.л.)
- 2 с.л. мед
- 100 мл зехтин
- 600 грама брашно
- 1 с.л. бакпулвер
- сол
Заливаме
с около 200 мл кипяща вода царевичния грис и оставяме за пет минути да омекне и
набъбне. Добавяме зехтина и меда и разбъркваме добре.
В друг
съд изсипваме пресятото брашно, солта и бакпулвера и добавяме в тях сместа с
грис. Разбъркваме добре, като постепенно добавяме около 100 мл студена вода и
омесваме с ръка до тесто. Месим, докато стане гладко и го оставяме да постои
поне 15 мин. Междувременно загряваме фурната на 180°С.
Разточваме
тестото тънко и изрязваме с чаша или друго крекерите, режем и кръгчета
за тарталети. Крекерите нареждаме в покрита с хартия тава, намазваме ги отгоре
с четчица със студена вода и наръсваме със сол, подправки. Тестото във формите са тарталетите
надупчваме с вилица. Печем за около 8-9 минути, докато се зачервят.
Дип сьомга за тарталетите
- 100 г пушена сьомга
- 4-5 лъжици крем сирене
- 2-3 лъжици заквасена сметана
Пасираме всичко заедно, добавяме сметана или крем сирене на
вкус. Те са без снимка - просто не останаха :)
Банички
постни
- точени кори за баница
- 2 с. л. зехтин
- 2-3 картофа настъргани
- лук на вкус
- 1 ч. ч. зеле, нарязано на тънки ивици
- 1 морков, настърган
- 2 с. л. магданоз
- 1 с. л. лютеница
- подправки на вкус
- 1 яйце за намазване
- суров слънчоглед за поръсване
В загретия зехтин се запържва лукът. Добавят се
картофите, морковът.
След още 2 мин се слага зелето. Всичко се подправя,
сваляме от котлона и оставяме да изстине.
Всяка кора за баница се намазва леко със зехтин,
слага се плънка и се завива на руло. Нарязва се на банички дълги около 10 см,
които се намазват с разбитото яйце и се поръсват с ядките. Слагат се да се пекат
във фурна, загрята до 200°С, докато порозовеят.
Банички с шунка
- кори за баница
- кетчуп
- шунка на кубчета
- кашкавал на кубчета
- топено сирене
- 1 яйце за намазване
- суров слънчоглед за поръсване
Всяка кора за баница се намазва леко с кетчуп,
слага се шунка, кашкавал, топено сирене и се завива на руло. Нарязва се на
банички дълги около 10 см, които се намазват с разбитото яйце и се поръсват с ядките.
Слагат се да се пекат във фурна, загрята до 200°С, докато порозовеят.
Пилешко
филе корнфлейкс
- пилешко филе на парчета
- майонеза, разбита с вилица на крем, подправена на вкус
- натурален корнфлейкс натрошен на ситно и галета 1 към 1
- пармезан настърган, на вкус
Загряваме фурната на 200°С.
Пилешкото овалваме първо в майонезата, после в панировката
от корнфлейкс, галета и пармезан. Подреждаме в тава, покрита с хартия за
печене. Печем 12-15 мин, но не повече.
Бонбони
от яйчен пастет
- сварени яйца
- сирене
- масло
- подправки на вкус
- за овалване - зелени подправки, ядки, сусам
Яйцата намачкваме с маслото и сиренето, слагаме в
хладилки леко да стегне за да ни е удобно да оформим топчета. Всяко топче
овалваме в подправки, или ядки или сусам.
Voilà!
Няма коментари:
Публикуване на коментар