четвъртък, юли 19

Малко парти меню…


Колкото и добре човек да готви идва момент да готви за повече от 4 човека.. И тогава трябва да прояви всякакви качества, които принципно не са баш съществени, когато готви за по-малко хора. Първо добиваш супер-сили - организационни, мисловни и физически. Обмисляш всичко, премисляш кой какви диети спазва, кой какво яде/не яде, да няма алергични; рисуваш схемки и си представяш как ще имаш Х дни за подготовка и разделяш чинно всички заготовки по дни. Но колкото и да си планирал идеални условия те просто не се получават, и най-често разбираш за това в последния момент. Какво се случва обикновено – Х дни стават на „няма никакво време за нищо, ако успея да си тегля една вода 2 минути преди да дойдат гостите ще е цяло чудо”.

Но както споменах по-горе вече имаме супер-сили, които са ни превърнали в не-хора, така че с лека реорганизация – всички са доволни, най-вече ние, които сме дори изкъпани (да живеят добрите безценни приятели, които могат да го играят домакини, докато си сушим косата хахахаха).


И към същността. Имаме цел – парти за 10 човека (в случая РД).
Първо – преглеждаме всички налични изпробвани оферти, които са подходящи, плюс сърчваме набързо в блогове/сайтове, които следим (в случая благодаря на Йоана, Ирина, Гладната акула, Йоли, Good Food, сп. Меню).
Второ си съставяме меню и план за готвене.
Трето падат ни от небето помагачи, които правят коктейли, мият чинии и запретваме ръкави.

Пастет от сушени домати
  •  400 мл вряла вода
  • 80 г сушени домати
  • 80 г обезкостени маслини
  • 1 печена червена чушка
  • 1 стрък босилек
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. зехтин
Сушените домати се заливат с водата и се оставят за 15 минути, докато омекнат. Отцеждат се като се запазват 200 мл. от водата в която са киснали.
Пасират се всички съставки без зехтина. Пасират се и след това се добавя зехтина и се подправя на вкус. Не сложих сол, защото и доматите и маслините са достатъчно солени.

Песто
  • 80 г мариновани в зехтин сушени домати
  • 60 г сурови ядки слънчоглед
  • 80 г пресен босилек
  • 200 мл зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 40 г настърган пармезан
Доматите се отцеждат от зехтина. Заедно с чесъна и босилека се пасират. Добавят се пармезана, кедровите ядки и малко от зехтина. Отново се пасират. Докато робота работи се добавя по малко останалият зехтин. Накрая сосът се подправят на вкус. Аз не сложих сол.

С едно тесто Крекери и Кошнички за тарталети
  • 50 г грис (6 с.л.)
  • 2 с.л. мед
  • 100 мл зехтин
  • 600 грама брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • сол
Заливаме с около 200 мл кипяща вода царевичния грис и оставяме за пет минути да омекне и набъбне. Добавяме зехтина и меда и разбъркваме добре.

В друг съд изсипваме пресятото брашно, солта и бакпулвера и добавяме в тях сместа с грис. Разбъркваме добре, като постепенно добавяме около 100 мл студена вода и омесваме с ръка до тесто. Месим, докато стане гладко и го оставяме да постои поне 15 мин. Междувременно загряваме фурната на 180°С.

Разточваме тестото тънко и изрязваме с чаша или друго крекерите, режем и кръгчета за тарталети. Крекерите нареждаме в покрита с хартия тава, намазваме ги отгоре с четчица със студена вода и наръсваме със сол, подправки. Тестото във формите са тарталетите надупчваме с вилица. Печем за около 8-9 минути, докато се зачервят.

Дип сьомга за тарталетите
  • 100 г пушена сьомга
  • 4-5 лъжици крем сирене
  • 2-3 лъжици заквасена сметана
Пасираме всичко заедно, добавяме сметана или крем сирене на вкус. Те са без снимка - просто не останаха :)


Банички постни
  • точени кори за баница
  • 2 с. л. зехтин
  • 2-3 картофа настъргани
  • лук на вкус
  • 1 ч. ч. зеле, нарязано на тънки ивици
  • 1 морков, настърган
  • 2 с. л. магданоз
  • 1 с. л. лютеница
  • подправки на вкус
  • 1 яйце за намазване
  • суров слънчоглед за поръсване
В загретия зехтин се запържва лукът. Добавят се картофите, морковът.
След още 2 мин се слага зелето. Всичко се подправя, сваляме от котлона и оставяме да изстине.
Всяка кора за баница се намазва леко със зехтин, слага се плънка и се завива на руло. Нарязва се на банички дълги около 10 см, които се намазват с разбитото яйце и се поръсват с ядките. Слагат се да се пекат във фурна, загрята до 200°С, докато порозовеят.

Банички с шунка
  • кори за баница
  • кетчуп
  • шунка на кубчета
  • кашкавал на кубчета
  • топено сирене
  • 1 яйце за намазване
  • суров слънчоглед за поръсване
Всяка кора за баница се намазва леко с кетчуп, слага се шунка, кашкавал, топено сирене и се завива на руло. Нарязва се на банички дълги около 10 см, които се намазват с разбитото яйце и се поръсват с ядките. Слагат се да се пекат във фурна, загрята до 200°С, докато порозовеят.

Пилешко филе корнфлейкс
  • пилешко филе на парчета
  • майонеза, разбита с вилица на крем, подправена на вкус
  • натурален корнфлейкс натрошен на ситно и галета 1 към 1
  • пармезан настърган, на вкус
Загряваме фурната на 200°С.
Пилешкото овалваме първо в майонезата, после в панировката от корнфлейкс, галета и пармезан. Подреждаме в тава, покрита с хартия за печене. Печем 12-15 мин, но не повече.


Бонбони от яйчен пастет
  • сварени яйца
  • сирене
  • масло
  • подправки на вкус
  • за овалване - зелени подправки, ядки, сусам
Яйцата намачкваме с маслото и сиренето, слагаме в хладилки леко да стегне за да ни е удобно да оформим топчета. Всяко топче овалваме в подправки, или ядки или сусам.


Voilà!

Няма коментари:

Публикуване на коментар