вторник, юли 3

Торта с три муса и блат от шамфъстък


Има дни, когато е хубаво да има торта в хладилника.. то май всеки ден е такъв, но по поводи – например за Рожден Ден, си е направо задължително. Отдавна избягвам купешките торти. Оставяме настрана продуктите, които слагат, съхранението, сроковете на годност и прочие. Чисто вкусово не ми харесват от много време. Или са ми много сладки, или прекалено сиропирани, или сухи, или със странно покритие, което като злоядо дете избутвам към края на чинията.

Не ми тежи да готвя торти, малко тежи да се мият съдове и форми, но с отзивчиви помагачи, които биват възнаградени с по едно екстра-парче, и този досаден момент минава като песен.

Отвън прилича само на шоколадова торта, но...
Тортата е вдъхновена изцяло от талантливата Ирина Купенска, която безспорно е един от най-възхитителните фууд-блогъри в Интернет пространството. 

... имаме приятно открояващи се пластове

Продукти:
Блат с шамфъстък:
  • 40г суров шамфъстък
  • 40г пудра захар
  • 2 жълтъка + 1 яйце
  • 1 белтък
  • щипка сол
  • 70г захар
  • 30г брашно

Баварски крем с кайсии:
  • 150г почистени кайсии, пасирани (около 4 големи кайсии без костилките)
  • 1 чаена лъжица желатин
  • 1 жълтък
  • 25г захар
  • 60мл прясно мляко
  • 60мл животинска сметана, неподсладена
  
Мус с бял шоколад:
  • 1/2 чаена лъжица желатин
  • 1 супени лъжици вода
  • 100г бял шоколад
  • 50мл прясно мляко
  • 100мл животинска сметана, неподсладена
  
Черен шоколадов мус:
  • 1 чаена лъжица желатин
  • 2 супени лъжици вода
  • 100г млечен шоколад
  • 100г черен шоколад (мин. 60% какаово съдържание)
  • 100мл пълномаслено прясно мляко
  • 300мл животинска сметана, неподсладена
Прекрасно сбалансиран вкус...
Блат
Фурната се загрява на 210°C.
Форма с размер Ø ~22см се покрива с хартия за печене.
Шамфъстъкът се смила фино и се смесва в купа заедно с пудрата захар, жълтъците и цялото яйце. Белтъкът се разбива с шипка сол и постепенно към него се добавя захарта. Разбиват се до получаването на гъст крем. Добавят се на 2-3 пъти към сместа от шамфъстък и яйца и внимателно се разбъркват, за да не спадне белтъкът.
Брашното се пресява отгоре и се разбърква леко с шпатула, докато сместа стане хомогенна.
Тестото се разпределя равномерно в подготвената форма и повърхността се изравнява.
Пече се около 10 минути, или докато клечка, забита в средата, излезе суха.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади напълно върху решетка.

Крем от кайсии
Желатинът се разтваря в 2 супени лъжици вода и се оставя да набъбне.
Жълтъкът се разбива със захарта, докато побелее.
Прясното мляко се загрява и се излива на тънка струя към разбития жълтък. Сместа се връща отново на котлона и се готви още 3-4 минути при непрекъснато бъркане, докато започне да се сгъстява. Отстранява се от котлона и към нея се добавя набъбналия желатин и се разбърква енергично, за да се разтопи.
Добавят се и пасираните кайсии и сместа се оставя да се охлади на стайна температура.
Студената сметана се разбива до меки върхове и се смесва с яйчно-кайсиения крем.

Мус с бял шоколад
Желатинът се разтваря във водата и се оставя да набъбне.
Шоколадът се нарязва на много дребни парчета и се поставя в купа. Прясното мляко се слага на котлона да заври. Отстранява се от огъня и в него се изсипва желатина. Разбърква се, до пълното му стопяване. Горещото мляко с желатина се изсипват при шоколада и се разбъркват до получаването на хомогенна смес. Оставя се да се охлади.
Студената сметаната се разбива до меки върхове и се прибавя на 3-4 пъти към сместа като се разбърква внимателно с шпатула.

Мус с черен шоколад
Желатинът се разтваря във водата и се оставя да набъбне за 5 минути.
Шоколадът се нарязва на много дребни парчета и се поставя в купа.
Прясното мляко се слага на котлона да заври. Отстранява се от огъня и в него се изсипва желатина. Разбърква се, до пълното му стопяване.
Горещото мляко с желатина се изсипват при шоколада, изчаква се около 30 секунди, след това се разбърква, до получаването на хомогенна смес. Оставя се да се охлади леко.
Студената сметаната се разбива до меки върхове и се прибавя на 3-4 пъти пък шоколада. Разбърква се нежно и внимателно, с помощта на шпатула.

Сглобяване
От блата се изрязва с ринг форма Ø ~18см, формата се облепя с хартия за печене. Това се прави, за да бъде изваждането на тортата по-лесно.
Върху блата се разпределя баварския крем с кайсии и се прибира в хладилник за поне час, или докато кремът стегне.
След това отгоре се слага белият шоколадов мус и отново се прибират в хладилника, за да стегне напълно.
Тортата се изважда внимателно от ринга и се поставя във форма Ø ~22см, върху подходяща подложка.
Отново страните се облепят с хартия за печене.
След като формата се центрира около тортата, се излива черният шоколадов мус, така че да се стече по стените на десерта и да го покрие изцяло.
Тортата отново се прибира в хладилника да стегне.

Леко като мус, опияняващо като шоколад...
 Да обобщим - всяко усилие (най-често нощно) си заслужава в името на крайния вкусен резултат с любимия ми завършек "ммм" :) ...



Няма коментари:

Публикуване на коментар