четвъртък, юли 26

Сладоледен Чийзкейк и музика



Жега.. полепваща, тежка, покриваща минава през мен и оставя желание за прохлада. Трябва ми вятър, спешно. Заставам на течение на най-ветровитото място, разпервам ръце и крака, зажумявам с всички сили и отварям широко уста … Вече съм вятър, сливам се с него, той преминава през всяка моя клетка и продължава по пътя си, и аз заедно с него... Пада първата тежка капка дъжд на полуразтопения асфалт, не успява да се изпари докрай и следва втора… трета… надпреварват се коя първа да се разпръска на хиляди малки пръски върху жадната улица..

Poets of the Fall - Carnival of Rust
 

След малко няма и помен от пороя…

В горещите дни сладоледът ме призовава неустоимо… Най-много харесвам домашния, но има и по-мързеливи варианти. Този чийзкейк е чудесно решение, особено ако има и Бейлис под ръка. Вкусен, не-прекалено сладък, с приятен алкохолен послевкус. 


Сладоледен чийзкейк с Бейлис
Вдъхновение оттук

масло за удобно тесто
2 пакета чаени бисквити, орехи

За пълнежа:
2 опаковки Филаделфия
200 мл сметана
1 с.л. захар
1 литър ванилов сладолед, омекнал
200 мл ликьор Baileys

Внимателно разтопете маслото, смелете бисквити, намачкайте орехи – оформете тесто.

Извадете дъното на 20-сантиметрова разглобяема форма за кейк, покрийте го с парче опаковъчно фолио и отново сглобете формата. Застелете дъното с хартия за печене. Изсипете вътре бисквитената смес и я разпределете равномерно по дъното и стените, като я натискате, за да се уплътни.
 
Разбийте сиренето с миксер в голяма купа, добавете и захарта и разбийте отново до получаването на гладък крем. Сложете сладоледа в най-голямата си купа и започнете да добавяте сместа със сиренето, а след това ликьора, като бъркате постоянно до хомогенизиране. Накрая добавете разбитата на сняг сметаната.

Изсипете получената смес във формата и приберете сладкиша във фризера. Оставете го там поне 3 ч или до 1 месец, ако няма да го поднасяте веднага.

Извадете чийзкейка 20 мин преди поднасянето. Извадете го от формата с помощта на опаковъчното фолио, поръсете го с настърган шоколад или заливка по избор и поднесете.

 Да ви е прохладно :)

PS: Съвсем наскоро един много близък за мен човек помъдря с още една годинка. Катюшка, бъди много много щастлива! Наздраве с един Pink Russian...


2 коментара:

  1. Eto namerih i moeto shtastie...cheesecake, no shte e sus shokolad vmesto 4ervena zalivka. :)
    shte pravim razmiana, snimki sreshtu cheesecake. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Mon Amour, как не съм разбрала, че обичаш cheesecake?! Тц, тц засрамващ пропуск от моя страна. Уговаряме се - като качвам рецепти за cheesecake ти ще си знаеш, че е за теб и за следващия път само ще ми кажеш кой вид искаш :*

      Изтриване