четвъртък, октомври 6

Ябълкови мъфини

Обичам есента заради изобилието от ябълки. Те са не само полезни за стомаха, но и изключително вкусни във всякакъв вид – сурови, печени, варени, сушени, в сладкиш, като добавка в крем-супа и др.

Случи се така, че в нас имам много наскоро събрани ябълки – вкусни, сладки, ароматни, поели дъха на планинския въздух и слънце. Да, в зависимост от района ябълките си имат определен вкус и сладост, не е само от сорта. Дори само по миризмата разбирам дали са брани от едното или другото ни село.

Времето сега е топло и приятно, но се усеща, че скоро ще захладнее, а какъв по-прекрасен начин да се настроя на есенен режим от един приятен полезен лесен и компактен сладкиш с ябълки. Компактен, защото го направих под формата на мъфини. Който е измислил симпатичните формички за мъфини е бил много мил човек :)

Адаптирах рецептата от любимото ми кулинарно списание BBC Good Food (бр. 46, септ. 2011 г.)
 Продукти:
  • 200 гр брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • 50 гр фини овесени ядки
  • 100 гр кафява захар
  • 2 яйца, разбити
  • 125 мл прясно мляко + 1 с.л. кисело мляко, разбъркани добре
  • 4-5 с.л. олио
  • 2 ябълки настъргани
  • 50 гр сушени червени боровинки
  • 50 гр нарязани орехи
 Загряваме фурната на 180 С (160 С с вентилатор).

В купа смесваме брашното, бакпулвера, канелата, овесените ядки и захарта. В друга купа смесваме яйцата, млякото и олиото.  Сипваме течната смес при сухата, разбъркваме добре, добавяме настърганите ябълки, сушените боровинки и орехите.

Разпределяме сместа във формички за мъфини (при мен се получиха 14 бр). Печем 25-30 мин, проверяваме готовността с клечка.
 Оставяме да поизстинат 5-10 мин във формите, после вадим да се охладят върху решетка.

PS: Благодаря за снимките на моя асистент :), който отговорно и със старание подходи към задачата. Благодаря, Пис :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар