Преди, като дете, не обичах патладжани, изобщо. Е, под форма на кьопоолу или запържени и поляти с доматен сос ги ядвах с известно недоверие, нооо чак да ги харесвам… Вероятно заради прословутата горчилка, усложняваща приготвянето им, не се престрашавах в последствие да ги готвя. Но няколкото пъти, в които попадах на удачни рецепти, ми помогнаха да се престраша и дори да започна да ги поднасям на хора, които изобщо не харесват сини домати.
Тази рецепта е много сполучлива, чак при дегустация получи оценка "ммм" :)
Продукти:
- печени патладжани
- песто
- печени домати
- кашкавал
Загряваме фурната на 200 С (180 С с обдухване).
Измиваме и подсушаваме синия домат, отрязваме дръжките и капачето на патладжаните, посоляваме на отрязаните места, поставяме изправени в купа и оставяме за около 40 мин. Измиваме и подсушаваме.
В застлана с хартия за печене тавичка редим патладжана, печен и обръщаме за да се опече от всички страни. Разполовяваме омекналия патладжан, запичаме с разреза нагоре за 10 мин.
Всяка половинка тънко намазваме с песто, редим по една половинка печен домат.
Отгоре слагаме парче кашкавал и запичаме, докато кашкавалът придобие приятен загар.
Много ароматно, вкусно, леко и приятно предястие с чаша вино.
Няма коментари:
Публикуване на коментар