събота, октомври 15

Патладжани с печени домати и кашкавал на фурна


Преди, като дете, не обичах патладжани, изобщо. Е, под форма на кьопоолу или запържени и поляти с доматен сос ги ядвах с известно недоверие, нооо чак да ги харесвам…  Вероятно заради прословутата горчилка, усложняваща приготвянето им, не се престрашавах в последствие да ги готвя. Но няколкото пъти, в които попадах на удачни рецепти, ми помогнаха да се престраша и дори да започна да ги поднасям на хора, които изобщо не харесват сини домати.

Тази рецепта е много сполучлива, чак при дегустация получи оценка "ммм" :) 

Продукти:
Загряваме фурната на 200 С (180 С с обдухване).

Измиваме и подсушаваме синия домат, отрязваме дръжките и капачето на патладжаните, посоляваме на отрязаните места, поставяме изправени в купа и оставяме за около 40 мин.  Измиваме и подсушаваме.

В застлана с хартия за печене тавичка редим патладжана, печен и обръщаме за да се опече от всички страни. Разполовяваме омекналия патладжан, запичаме с разреза нагоре за 10 мин.

Всяка половинка тънко намазваме с песто, редим по една половинка печен домат. 

Отгоре слагаме парче кашкавал и запичаме, докато кашкавалът придобие приятен загар.
Много ароматно, вкусно, леко и приятно предястие с чаша вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар