сряда, октомври 26

Мъфини с ябълково пюре

Есента е в разгара си и понякога умората и временната меланхолия надделява, май студеното време не е за всеки. Но пък за мен има нещо омайващо-уютно в миризмата на студено, зимно, най-често примесено с опушено градско... малко сложно го описах, но така надушвам зимата. В къщи е топло и винаги ще се намери време за тава ароматни мъфини с още по-ароматно ябълково пюре.
 Рецептата от кулинарния блог на Йоана ми хареса от пръв поглед, но ми се стори, че приготвянето на пюрето е трудоемко.

Но всяка минута си заслужава страхотния вкус. Пюрето прави кесчетата сочни, без да стават глетави.

Продукти за мъфините:
  • 80 гр. меко масло
  • 150 гр. кафява захар
  • 2 яйца
  • 1 ч. лъж. ванилова есенция
  • 170 гр. брашно
  • 2 ч. лъж. бакпулвер
  • 1/4 ч. лъж. сода бикарбонат
  • 100 мл. прясно мляко
  • 300 гр. ябълково пюре
  • 50 гр. овесени ядки
  • орехи за поръсване
 Фурната се нагрява на 180°C.
Подготвят се 24 форми за мъфини (в моя случай използвах и хартиени и силикономи формички).

Маслото се разбива със захарта. Добавят се яйцата едно по едно, заедно с ванилията. Сместа се разбърква добре.

Смесват се брашното, бакпулвера и содата. Добавят се към яйчната смес по малко, като се редуват с прясното мляко (брашно, мляко, брашно).

Накрая в сместа се изсипва ябълковото пюре, добавят се овесените ядки. Омесва се добре.

Със сместа се запълват  2/3   от формичките. Отгоре се поръсва с орехи. Пекат се 20-25 минути. Проверяват се с дървена клечка за готовност, забодена в центъра на мъфина, трябва да излезе суха.

И тези мъфини се изяждат светкавично. Ябълките май все пак отварят апетита :)

2 коментара:

  1. Ани,вкусни и много красиви са тези мъфини!
    И аз гледах тези формички в кауфланд!Приличат на бонбони:)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря:) Наистина са много сполучливи! А формичките са сладурски, моите са от немската верига магазини. Инвестицията определено си заслужава - нищо не залепва, мият се лесно, а и са с весели цветове!

    ОтговорИзтриване