понеделник, октомври 17

Yummy Apple Puree - Ябълково пюре

Обичам ябълки, много, почти колкото обичам сирене, червени чушки и мини-кебапчета. Ябълковият аромат е така уютен, че понякога го предпочитам дори пред мириса на окосена трева. Полезни, вкусни, засищащи, щадящи стомаха - за гастрито-безобразни стомаси като моя, ябълките са истински еликсир. Сега са в изобилие, затова съветвам всеки да се възползва максимално от този великолепен плод.
 
Отдавна се каня да си направя ябълково пюре, заради рецепта, която си харесах в блога на Йоана, където е описан начинът за приготвяне на пюрето, което видоизмених според вкусовете в нас. 

Имам много домашни, ръчно брани :) ябълки, които са идеални за целите на кулинарните ми занимания. Пюрето е много вкусно, спокойно може да се поднесе като самостоятелен десерт.

Тъй като ябълките са домашни и необработвани, си имаше доста за изрязване, така че за да получа 600 гр. почистени ябълки ми трябваше над килограм ябълки.
Продукти:
  • 600 гр. почистени, обелени и нарязани на кубчета ябълки
  • 80 мл. вода
  • ¾ ч.л. канела
  • 1,5 с.л. мед
  • 50 гр. кафява захар
  • щипка сол
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 капачка десертно вино Марсала
 Ябълките се заливат с водата и се задушават за 15-20 минути, докато омекнат. Бъркаме леко от време навреме, за да не загорят. Пасираме на пюре.

Пюрето връщаме в тенджерата, добавяме канелата, солта, лимоновата кора, лимоновия сок, меда и захарта. Слагаме на умерен огън за 5-10 минути, докато пюрето се сгъсти, добавяме виното. Разбъркваме периодично.

Пюрето се оставя да се охлади.



P.S.:Едва го опазих от сестра ми :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар