Отдавна се каня да си направя ябълково пюре, заради рецепта, която си харесах в блога на Йоана, където е описан начинът за приготвяне на пюрето, което видоизмених според вкусовете в нас.
Имам много домашни, ръчно брани :) ябълки, които са идеални за целите на кулинарните ми занимания. Пюрето е много вкусно, спокойно може да се поднесе като самостоятелен десерт.
Тъй като ябълките са домашни и необработвани, си имаше доста за изрязване, така че за да получа 600 гр. почистени ябълки ми трябваше над килограм ябълки.
Тъй като ябълките са домашни и необработвани, си имаше доста за изрязване, така че за да получа 600 гр. почистени ябълки ми трябваше над килограм ябълки.
Продукти:
- 600 гр. почистени, обелени и нарязани на кубчета ябълки
- 80 мл. вода
- ¾ ч.л. канела
- 1,5 с.л. мед
- 50 гр. кафява захар
- щипка сол
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 капачка десертно вино Марсала
Ябълките се заливат с водата и се задушават за 15-20 минути, докато омекнат. Бъркаме леко от време навреме, за да не загорят. Пасираме на пюре.
Пюрето връщаме в тенджерата, добавяме канелата, солта, лимоновата кора, лимоновия сок, меда и захарта. Слагаме на умерен огън за 5-10 минути, докато пюрето се сгъсти, добавяме виното. Разбъркваме периодично.
Пюрето се оставя да се охлади.
Пюрето се оставя да се охлади.
P.S.:Едва го опазих от сестра ми :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар