неделя, октомври 2

Такос импровизация

Мине се не мине време и се сещам за палачинки. Определено се сещам с добро за тях. Особено ако са солени, запечени с хрупкава кашкавалена коричка. Ама най-добре, ако кашкавалът под коричката е разтопен и се точи на дъъълги конци.

За точенето на кашкавала ме открехна любимият ми анимационен сериал "Teenage Mutant Ninja  Turtles" или TMNT или с две думи Костенурките Нинджа. Ако някой си го спомня знае колко щури приключения имаха всеки път, напътствани от плъховидния вариант на Yoda, излизаха от един канал, надигайки кръглия капак на шахтата (като си спомня като дете колко се взирах в тежките кръгли капаци по улицата, мислейки, че от там ще изскочат симпатични въоръжени влечуги… ха-ха-ха). Та аз много приключенията не си ги спомням, обаче пицата, която им носеха я помня, по-точно помня кашкавала. И до сега това ми е еталон за перфектен разтопен кашкавал.

И да се върнем на рецептата. Такоси-те са много популярни питки-палачинки, които са много удобни за приготвяне на сандвичи-закуски, вечери. Импровизирах със съставките. Заложих на месна плънка, доматен сос и зеленчуци.

Продукти
  • пакет палачинки такос (приготвени според указанието на упаковката)
за месната плънка:
  • 400 гр кайма
  • 1 глава лук
  • сос песто – 2 препълнени ч.л.
  • сол, черен пипер на вкус
за доматения сос:
  • 2 домата
  • босилек
  • топено сирене (2 триъгълничета)
  • сол, черен пипер на вкус
зеленчуци: 1 морков, половин тиквичка - нарязани на пръчици
  • кашкавал за поръсване
 Задушаваме каймата с лук (ако каймата е по-мазна не добавям никаква мазнина), посоляваме и подправяме на вкус. Накрая добавяме пестото, разбъркваме и оставяме настрана.

За соса – обелваме доматите, нарязваме на ситно, задушаваме с олио, подправяме със сол, черен пипер и подправки на вкус, добавяме малко пресен босилек и топените сиренца.

Загряваме фурната на 200 С (180 С с обдухване).

Във всяка затоплена според указанията на упаковката палачинка такос слагаме по 1 с.л. кайма, 2 с.л. доматен сос, по малко от тиквичките и морковите, завиваме и редим в тавичка. Поръсваме с настърган кашкавал.  Печем до зачервяване на кашкавала.

Много вкусни за обяд или вечеря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар