понеделник, септември 19

Вкусна пауза – "полу-pancakes"

Палачинките са един малък празник за малки и големи. Кой би отказал палачинка! Сладка, солена, без нищо, палачинкова торта. Вкусни са всичките им разновидности – тънки френски, американски пенкейкс, руски блины, разкошни традиционни български катми …

Не се сещам да съм отказала палачинка, а как и бих могла, та Н. (без никакво преувеличение!) е – Царят на палачинките! От него научих лесния трик с бакпулвера и предварителното добавяне на разтопено масло в тестото. Не съм се научила още на обръщането на палачинките само чрез подхвърляне на тигана :)





Палачинките, описани тук, наричам полу-пенкейкс тъй като са по-дебели и по-малки от традиционните палачинки, но не са и толкова дебели, колкото традиционните им американски роднини.



  За да постигна по-малък размер ги пържих в уок-тиган (дъното му е точно колкото ми трябваше). Иначе в обикновен тиган просто не се разлива смес по целия диаметър. Изливайки тестото върху нагорещения тиган, върху него почти мигновено започват да се образуват ситни дупчици, спазвайки принципа при пържене на катми, обръщам палачинката, когато вече няма сурово течно тесто от горната страна.




Продукти
  • 2 яйца
  • брашно (първоначално около 1-1.5 ч.ч, колкото да се усвои с разбитите яйца и разтопеното масло, след като разредим с 1 ч.ч. мляко можем да добавяме още брашно и мляко в зависимост от количеството тесто, което ни трябва)
  • мляко (първоначално около 1-1.5 ч.ч.)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 ч.л. ванилия (по желание)
  • 50 гр разтопено масло


 
Яйцата разбиваме с тел, добавяме брашно, солта, бакпулвера и захарта. Разтопяваме маслото и го изливаме в сместа. Разреждаме с млякото до получаване на гъста косистенция на боза (старая се за този тип по-дебели палачинки да спазвам съотношение брашно/мляко 1 към 1-1.5). Прибавяме ваниловата есенция.

Изливаме от сместа по 2/3 черпак на палачинка в добре загрят тиган. Поднасяме със сладко, течен шоколад или солена плънка.






В този случай избрах шоколада и си взех голяма лъжица :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар