понеделник, септември 26

За обичан човек - Пълнозърнест сладиш с вишни

Готвенето за обичан човек винаги е удоволствие. Тези дни ми се събраха „поръчки” за много обичани и близки за мен хора. На един много специален за мен човек посвещавам този пост :)

Тъй като тя много обича вишни (даже по думите й ги обожава) – нямах съмнение какъв плод да избера. Сладкишът е пълнозърнест и с кафява захар – много удачен вариант, ако на някого му се яде нещо ново, сладко и вишнево.





Продукти
  • 150 гр меко масло
  • 200 гр пудра захар (кафява или бяла захар по избор)
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 3 яйца (жълтъците отделени от белтъците)
  • 1 пак. бакпулвер
  • 250-300 гр брашно (бяло или пълнозърнесто по избор)
  • настъргана лимонова кора
  • ванилия
  • вишни, почистени от костилките (пресни или замразени)
Загряваме фурната на 180 С (160 С с вентилатор)
Маслото се разбива със захарта на крем. Добавяме капка по капка топлото прясно мляко. 1 по 1 добавяме жълтъците, настърганата лимонова кора, ванилията.

Белтъците разбиваме на сняг, прибавяме внимателно към яйчено-маслената смес. Накрая добавяме на части пресятото с бакпулвер брашно. Внимателно разбъркваме, изсипваме в намаслена тава (моята е с Ø ~ 28 см).

Ако вишните са замразени, слагаме ги в купа и поръсваме с малко брашно, колкото да се овалят добре (това се прави за да не потънат много плодовете).

Подготвените вишни подреждаме върху тестото.




Печем около 30 мин (готовността на сладкиша проверяваме с дървена клечка).


Вкусен сладкиш с ароматни вишни, карамелен дъх от кафявата захар и нюанс на семена от пълнозърнестото брашно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар