Готвенето за обичан човек винаги е удоволствие. Тези дни ми се събраха „поръчки” за много обичани и близки за мен хора. На един много специален за мен човек посвещавам този пост :)
Тъй като тя много обича вишни (даже по думите й ги обожава) – нямах съмнение какъв плод да избера. Сладкишът е пълнозърнест и с кафява захар – много удачен вариант, ако на някого му се яде нещо ново, сладко и вишнево.
Продукти
- 150 гр меко масло
- 200 гр пудра захар (кафява или бяла захар по избор)
- 250 мл топло прясно мляко
- 3 яйца (жълтъците отделени от белтъците)
- 1 пак. бакпулвер
- 250-300 гр брашно (бяло или пълнозърнесто по избор)
- настъргана лимонова кора
- ванилия
- вишни, почистени от костилките (пресни или замразени)
Загряваме фурната на 180 С (160 С с вентилатор)
Маслото се разбива със захарта на крем. Добавяме капка по капка топлото прясно мляко. 1 по 1 добавяме жълтъците, настърганата лимонова кора, ванилията.
Белтъците разбиваме на сняг, прибавяме внимателно към яйчено-маслената смес. Накрая добавяме на части пресятото с бакпулвер брашно. Внимателно разбъркваме, изсипваме в намаслена тава (моята е с Ø ~ 28 см).
Ако вишните са замразени, слагаме ги в купа и поръсваме с малко брашно, колкото да се овалят добре (това се прави за да не потънат много плодовете).
Подготвените вишни подреждаме върху тестото.
Печем около 30 мин (готовността на сладкиша проверяваме с дървена клечка).
Вкусен сладкиш с ароматни вишни, карамелен дъх от кафявата захар и нюанс на семена от пълнозърнестото брашно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар