четвъртък, септември 29

Подарък за Рожден ден или когато се поръча Tiramisu

Както вече казвах неведнъж, готвенето по молба на обичан човек е огромна радост и щастие за мен. Със сигурност се вълнувам повече от „поръчителя”, премислям с дни какво кога ще купя, подбирам продуктите, после вкарвам щипка въображение и се получават реакции по скалата на гурме удоволствието между "ммм-любимото ми", "мммм-мням" и учестено кимане с глава (последната реакция ми е много любима и винаги с нетърпение и затаен дъх чакам дали ще се случи). Tiramisu е от десертите, които обират овациите. Щом Н. си го поръча като торта за Рождения ден - направо си е в Топ 5!


Tiramisu е уникален - ароматен, сочен, кремообразен той гъделичка всички сетива. Не е прекалено сладък (или поне аз не го правя толкова сладък).


Tiramisu е класика, но класиката е относително понятие, когато готвя. В оригиналната рецепта (съгласно това, което съм изчела и получила като превод от италиански) се използват сурови белтъци – е, аз си ги спестявам и грижливо ги отделям за следващо готвене (ореховки, целувки, кекс, омлет и др.). Вместо пропуснатите белтъци не добавям разбита на сняг течна сметана, стига ми плътността на получения крем от сабайон и маскарпоне (идеята за крем Сабайон преди много време дойде от блога В кухнята на моето семейство). Понякога заменям бялата захар с кафява, което придава на крема съвсем лек карамелен цвят. Количеството бишкоти зависи от размера на правоъгълната тава (моята е приблизително 35х20 см), обикновено купувам голяма опаковка, остава ми 1/4 от количеството, което после използвам за други десерти. Старая се всеки път да използвам традиционното за десерта вино Марсала (намирам го най-често в Пикадили), ако случайно няма го заменям с ром.


Продукти
за крем Сабайон:
  • 4 големи жълтъка
  • 100 гр захар
  • 120 мл вино Марсала (или ром)
  • 1 кутия маскарпоне (500 гр)
  • 20-24 бишкоти Савоярди
 за напояване на бишкотите: 150 мл силно кафе, 100 мл вино Марсала (или ром); 1-2 с.л. захар
  • какао на прах за поръсване при поднасяне

Прави се силно кафе и в него се разтваря захарта, след като леко изстине сипваме виното.

За крема Сабайон разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Слагаме на водна пара, добавяме виното и бъркаме непрекъснато с шпатула или бъркалка докато се сгъсти. След като е готов съдът със Сабайон се слага в друг съд със студена (ледена) вода. Бъркаме до охлаждане.

Разбиваме отделно маскарпонето с телена бъркалка, добавяме охладения Сабайон, разбъркваме добре.

В правоъгълна тава редим един ред бишкоти, които предварително сме топнали за секунда в овкусеното с вино и захар кафе. Покриваме реда с крем и отгоре редим втори ред бишкоти, също предварително потопени в кафе. Покриваме с крем. Покриваме тавата с прозрачно фолио и слагаме в хладилник (най-добре да престои една нощ). Преди да сервираме поръсваме с какао.












P.S.: Н. определено разбира от десерти… и не само ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар