неделя, октомври 16

Торта Без Грешка – Just Like That

Май няма да се изморя да повтарям, че обичам да готвя, определено ме разтоварва и вдъхновява. И дори няма значение колко съм изморена в края на деня или колко рано ми се налага да ставам на сутринта. Понякога буквално ме обсебва идеята за определено ястие. Пътувайки към къщи планирам старателно какви продукти трябва да купя, в каква точно последователност ще изпълня желаната рецепта и как ще го съчетая с желанието ми всичко да е готово до 22ч. А дали има повод – ами-и-и… понякога поводът е желанието ми да вкарам ежедневното хранене в по-интимна домашна рамка, друг път "липсата на повод става повод", а в трети случаи е просто мерак :)

На една изкусително завладяваща рецепта попаднах преди време в чудесния блог Вкуснотека

Веднага се запалих по нея, но ми трябваше време да я подхвана. Бисквитените торти са на почит у дома, а ако трябва да съм честна те са предпочитани и от мен. Блатът е лек и дава възможност за по-интересни кремове за пълнеж.

Продукти:
за основата
  • 2 пакета бисквити
  • 150 гр. масло
  • 50 гр. бадемово брашно
  • сокът от 1 портокал
за белия крем  
  • 1 кутия сирене Маскарпоне
  • 1 ч.ч. течна сладкарска сметана неподсладена
  • 1/2 ч.ч. кристална захар
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • кората на ½ портокал
  • орехи за украса
 за шоколадовия ганаш
  • 150 мл. течна сладкарска сметана неподсладена
  • 1 1/4 натурален шоколад
  • кората на ½ портокал 
За основата стриваме бисквитите, добавяме предварително стопеното масло, бадемовото брашно. Добавяме сока от портокал. Получаваме приятно ароматно бисквитено тесто. Застиламе тортена форма с хартия за печене. Пресипваме тестото в нея като леко натъпкваме, оформяйки бордове.

Не е нужно да натъпкваме трохите прекалено силно, защото, когато стегне тортата в хладилника след това няма да можете да я режете. Слагаме формата с подложка в хладилник, докато приготвим белия крем.

Разбиваме сметаната на сняг, след което постепенно добавяме захарта, без да преставаме да бъркаме с миксера. Изсипваме маскарпонето в сместа и отново разбъркваме добре. Овкусяваме с ванилията и портокаловата кора.
Наливаме белия крем върху стегналата подложка и заравняваме. Подреждаме отгоре орехи. Прибираме отново в хладилника.

За да приготвим шоколадовия крем-ганаш слагаме сметаната да се затопли на котлона. Щом клокне я отдръпваме и заливаме с нея начупения шоколад. Разбъркаваме внимателно до получаване на хомогенна лъскава смес, добавяме портокаловата кора. Оставяме крема да изстине и го наливаме върху белия крем.
Охлаждаме тортата в хладилник.
 Тази торта наистина "няма грешка", великолепна е!

6 коментара:

  1. Лелеее, Анютка, не мога да смогна да си събера лигите!!! Изглежда уникално вкуснооооо

    Мира

    ОтговорИзтриване
  2. и така изглежда - без грешка!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Мирка, много ме ласкаеш :*

    ОтговорИзтриване
  4. Marta, наистина и сполучлив десерт, а и не е никак сложен.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Ани, чак сега откривам твоя блог и много ми харесва при теб :)
    Благодаря ти за доверието, че си приготвила моята любима торта. Много ми харесва добавката от портокал. Сигурна съм, че придава съвсем ново звучене :)
    Поздравления! Фантастични снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Ани! Аз благодаря на теб за чудесната рецепта и вдъхновението, което ми носи твоят блог, всеки път щом го отворя :)

      Изтриване