петък, септември 16

Детски спомени - Торта Гараш...

Предполагам всеки има ястие, което буди у него спомен от детството.. Възможно е дори да не помним какво точно е въпросното блюдо, но ако случайно някога усетим аромата, или вкусим първата хапка – веднага се пренасяме в едно уютно добре познато място, останало далеч във времето.

Аз си имам такова ястие – сладкиш.. торта, по-точно тортаТА, с една дума - ГАРАШ! Детските ми спомени от ваканции са свързани с Плевен (при баба и дядо) и Рождения си ден празнувах винаги там. Бабините рецепти са най-сладки и вкусни (нищо, че след години като ни прегрее бушона се замисляме колко са били полезни, а куп статии, книги, треньори и автори директно ни поставят въпроса имало ли е изобщо нещо полезно в хранителния ни режим). Банички, мекички, кифлички, кремчета, торти… Да, ще кажа аз, всичко е полезно и хубаво с мярка, и няма по-добра храна от домашната, защото в никой ресторант няма да се вложи толкова сърце в един обикновен „сплескан сандвич”, например!!! Така че да живее истинското масло :)




След лириката да пристъпим към същината. Първо за мен това е Гараш – мек лек вкусен ефирен блат, опияняващ какаов маслен крем с дъх на ром и богата поръска кокос. Да! Само един блат и крем… и кокос…и свещи за рожден ден!

В оригиналната стара рецепта от баба ми (стриктно продиктувана по телефона) кремът е със сурови яйца. Но аз съм Тома Неверни опре ли до суровите яйца, а и сестра ми е малка за сурово-хранителни експерименти. Затова преработката е моя, но вкусът е едно към едно :)
 




Продукти

за блата:
  •          6 яйца + 1 белтък
  •          140 гр смлени орехи (12 с.л.)
  •          140 гр пудра захар
  •          ½ ч.л. канела
  •          2 с.л. какао
  •          1 с.л. галета
  •          (по желание добавям ванилова есенция и други налични подправки – тонка боб, махлеб…)
за крема:
  •          125 гр пудра захар
  •          125 гр меко масло
  •          1 яйце + 1 жълтък
  •          2 сл. Какао
  •          ром
  •          кафена чашка вода
  •          (по желание 1-2 парченца черен шоколад)

 Загряваме фурната на 180С (160С с вентилатор).
Форма за торта намазняваме и покриваме дъното с хартия за печене.
За блата отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с всички останали продукти за блата. Внимателно добавяме към сместа разбитите на сняг белтъци и разбъркваме леко за да не спадне тестото, изсипваме във формата. Печем до готовност (клечка за зъби бодната в блата да излезе суха). Оставяме постепенно да изстива – малко във фурната, после на решетка.

За крема захарта, шоколадът и какаото се загряват на водна пара до разтопяване на захарта. Яйцето и жълтъка се разбиват с тел, внимателно се добавят към шоколадовата смес. Варим на водна пара докато се сгъсти (постоянно бъркаме с тел или шпатула). Маслото се разбива на крем, добавяме към него леко изстиналия крем. Прибираме в хладилник да стегне.

Блата слагаме на поднос, измазваме с охладения крем (маслото и шоколадът го стягат идеално), поръсваме с кокосови стърготини.

За тортата от втората снимката направих декорация от разтопен бял шоколад.

ПС: Киска, надеюсь, я была тебе полезна :)

4 коментара:

  1. анюта,я считаю что твои рецепты очень вкусные и разные!продалжай в том же духе!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Спасибо :*! Тем более, это твой любимый торт :)

    ОтговорИзтриване
  3. Сууупеер! Тооортик, шакалаадный, свеженкай... :)
    http://www.youtube.com/watch?v=3Ea99Pgp8BE&feature=related
    6:30

    ОтговорИзтриване
  4. Угу :* Весь из себя самый-самый!

    ОтговорИзтриване