вторник, ноември 1

Old Story… или руската торта "Полет"

Има рецепти с много много стара история. Обикновено или са драгоценни семейни рецепти-съкровища, предавани от уста на уста и преписвани от тетрадка в тетрадка или са рецепти, за които само сме чували… Например - татко ми някога ял уникална шоколадова торта в сладкарница, която вече отдавна не съществува на преименувана преди десетилетия улица. А пък сладкарският крем от едно време, по думите на очевидци-дегустатори, нямал аналог в наши дни, защото маслото вече не е същото. Тези цитирани ястия (най-често сладкиши) са като Светия Граал за мен – само съм слушала за тях, а блясъкът в очите на разказвача ме кара само благородно да завиждам за гурме-магическия транс в който той/тя изпада.

Нямам ясен детски спомен кога за пръв път чух за торта Полет (името на руски и български съвпада като изписване). Но за мен тази торта е легендарна. Слушала съм десетки пъти в каква кутия се е продавала в Москва, как имала вкус, който няма аналог с нищо друго, как е крехка, характерна като вкус и т.н…


Преди време реших, че скоро ще настъпи моментът да намеря рецептата и да се престраша да у приготвя. За щастие попаднах и на великолепния руски блог на Ирина Чадеева, която е намерила и книга с рецептата на торта Полет по тогавашния руски държавен стандарт. Запретнах ръкави, леко намалих захарта и с моя рошав помощник в кухнята се приготвихме за Полет…
 
Струваше си… и вълнението, и търпението, и чакането… тортата за мен бе нетипична – свикнала съм пандишпанови блатове и пълнеж ала чиййз или шоколадов крем. Но това е нещо различно… авиационно, прелитащо… най-малкото поне си струва някой път да се опита :) Върви с чаша горчиво кафе, неподсладено капучино или най-вече с чаша класически черен чай.

Продукти
Тесто
  • 130 гр сурови фъстъци
  • 170 гр белтъци (около 5 бр от средно големи яйца)
  • 300 гр пудра захар 
 Крем
  • 1 жълтък
  • 100 мл мляко
  • 160-180 гр пудра захар
  • 200 гр масло
  • 1 с.л. коняк (или друго десертно вино)
  • 1\2 ч.л. какао
Загряваме фурната на 180С (160С с вентилатор)
130 гр фъстъци изпичаме за 15 мин, почистваме от люспите, намачкваме и охлаждаме.

Намаляваме фурната на 100С (80С с вентилатор)
За блатовете – 170 гр белтъци разбиваме до т. нар. твърди върхове. Добавяме пудрата захар, продължаваме да бием около 7-8 минути до получаване на плътна маса.

1 супена лъжица от белтъчената маса отделяме за целувки-декорации. Към останалата смес добавяме фъстъците, внимателно разбъркваме. Отделяме 1 супена лъжица от белтъчено-фъстъчената смес (също за украса и "тестер" за готовността на блатовете).

Подготвяме тавата на фурната и още една форма. На 2 парчета хартия за печене рисуваме по 1 кръг с диаметър 25 см, обръщаме хартията с рисунката надолу (за да не се отпечата моливът върху блатовете), разпределяме поравно останалата белтъчено-фъстъчена смес (дебелина около 1 см). Така имаме подготвени 2 кръгли блата. На останалото по хартията свободно място оформяме няколко целувки (от отделената смес без фъстъци) и няколко лентички от отделената белтъчено-фъстъчена смес (тези парченца ще помогнат да разберем дали са опечени блатовете – просто като отчупваме от тях парченце, а не от блата. След това натрошените парчета се използват за украса на бортовете на тортата). Печем на 100 С около 2 часа, първият час не отваряме вратата на печката, после следим внимателно. 
 Блатовете трябва да са твърди, лесно да се отделят от хартията. При необходимост сменяме нивата на тавите. Охлаждаме напълно.

За крема смесваме жълтъка с млякото. Добавяме захарта, слагаме на котлона, щом кипне бъркаме постоянно и варим няколко минути. Сиропът трябва да се сгъсти. Преливаме в купа и охлаждаме до стайна температура.

Маслото разбиваме с миксер на крем, добавяме малко-по-малко от сиропа, постоянно бъркаме с миксер, накрая добавяме коняка. 1 супена лъжица от крема разбъркваме с какаото.

Сглобяваме тортата (блат-крем-блат-крем), украсяваме с целувките, остатъците от крема, намазаните с крем бортовете облепяме с натрошените белтъчено-фъстъчени парченца.

Охлаждаме тортата в хладилник минимум 1 час. 


PS: Характерен вкус, който си струва да се опита :)

2 коментара:

  1. Анюткааааа!!!
    Ама това е вълшебно!!! Ще го пробвам!

    Мерсиииииииииииии
    Мира

    ОтговорИзтриване
  2. :* Мирка, много ще се радвам, ако пробвате някой път. Леко пипкава, ама си струва да се опита :)

    ОтговорИзтриване